joi, 25 mai 2017

Un lung drum spre o planetă mică și furioasă de Becky Chambers

Atunci când Rosemary Harper se alătură echipajului de pe Wayfarer, așteptările nu îi sunt foarte mari. Dincolo de peticele pe care ar trebui să le capete cât mai curând, Wayfarer este o navă măruntă, aparent liniștită, rătăcită în birocrația megacorporațiilor și, cel mai important, potrivită pentru ca Rosemary să se distanțeze de problemele din trecut. Iar personalitățile atât de distincte și rasele atât de diverse ale noilor săi colegi (de la excesiv de amabila Sissix, la Kizzy și Jenks, perechea nedespărțită de tehnicieni ce cârpesc măruntaiele navei) pot fi în același timp și motiv pentru certuri haotice, și baza unor noi prietenii care ar fi părut imposibil de legat. Una peste alta – locul perfect pentru ea.

Totul până ce Ashby, nobilul căpitan, acceptă comisionarea unei lucrări extrem de profitabile: construirea unui tunel hiperspațial către o planetă îndepărtată. Oportunitatea le-ar asigura tuturor independența financiară, asta dacă ar putea supraviețui lungului și primejdiosului drum prin galaxia marcată de o pace fragilă.

Însă Rosemary nu este singura care are secrete de ascuns, iar întreg echipajul va descoperi că spațiul este vast, iar propria navă cu adevărat mică.

„Un tur de forță profund și uman.“ The Guardian

„Un roman care poate readuce încrederea în science-fiction.“  Tor.com

„Mai mult decât orice, este scris cu plăcere și plăcut de citit.“  Claire North

Nominalizare la premiile Kitschies 2015 pentru „Cel mai bun debut“
Nominalizare la Baileys Women’s Prize for Fiction 2016
Nominalizare la Tiptree Award 2015
Nominalizare la British Fantasy Awards 2016, categoria „Best Newcomer“
Nominalizare la premiile Arthur C. Clarke 2016
Nominalizare la Grand Prix de l’Imaginaire 2016 pentru „Cel mai bun roman într-o limbă străină“

Becky Chambers a crescut în California, fiică de profesor astrobiolog și inginer aerospațial, om de știință din era rachetelor Apollo. O inevitabilă entuziastă spațială, ea a luat decizia evidentă de a studia artele dramatice. După câțiva ani în administrația teatrală, și-a îndreptat pasiunea către scris. A lucrat ca freelancer între 2010 și 2014, perioadă în care textele ei au apărut în The Mary Sue, Tor.com, Five Out Of Ten și The Toast. Perioada necesară scrisului la cartea „Un lung drum spre o planetă mică și furioasă“ a fost finanțată datorită unei campanii Kickstarter. Este acum angajată ca scriitor tehnic, fapt ce îi permite să dedice mai mult timp pentru science-fiction.
După ce a locuit în Scoția și în Irlanda, Becky s-a reîntors în statul natal, unde locuiește alături de partenera sa. Este o avidă susținătoare a jocurilor video și pe tablă și se bucură de ieșirile în natură. Speră să poată vedea la un moment dat Pământul de pe orbită.

Un comentariu:

Ema spunea...

Nu stiu de ce nu reusesc deloc sa avansez cu cartea asta... am inceput-o acum ceva timp, dar efectiv nu merge...