sâmbătă, 22 aprilie 2017

Povestea vieții tale de Ted Chiang

„Probabil si fara exagerare, cel mai asteptat volum de povestiri al generatiei sale.“  The Magazine of Fantasy and Science Fiction

Dintr-un turn Babel care face legatura intre Pamant si sferele inalte intr-o lume in care aparitiile angelice fascineaza si inspaimanta, de la o modificare neuronala care elimina atractia exercitata de frumusetea fizica la un idiom strain care ne schimba perceptia realitatii, prozele lui Ted Chiang etaleaza puterea imaginatiei si subtilitatea inteligentei unui scriitor de succes.

Stand sub semnul intrebarii, dar si sub semnul miracolului, volumul Povestea vietii tale merge dincolo de stiinta, in tinutul nesfarsit al fictiunii care te provoaca sa cauti neincetat raspunsuri in universul din jur si in lumile invizibile.

„Ted Chiang amesteca ideile valoroase, spiritul, imaginile tari si profunzimea si le strange in povestiri pe care le poti tine in buzunar si le poti reciti iar si iar din pura placere.“  David Brin

Ted Chiang s-a nascut în 1967 la Port Jefersson (statul New York) si a urmat cursurile Universitatii Brown, în urma carora a obtinut o diploma în informatica. Scriitor din pacate prea putin prolific (doar douasprezece povestiri publicate pâna în 2010), Ted Chiang s-a impus în ultimii ani ca unul dintre cei mai interesanti autori de science fiction din lume, atât prin talentul literar, cât si prin ideile si temele abordate. Ted Chiang a câstigat, în 1990, Premiul Nebula pentru povestirea Turnul din Babilon (Tower of Babylon), Premiul Campbell în 1992 pentru cel mai bun tânar scriitor, Premiul Nebula si Theodore Sturgeon Memorial pentru Povestea vietii tale (Story of your life) în 1998, Premiul Sidewise pentru E aptezeci si doua de litere (Seventy-Two Letters) în anul 2000, iar în 2002 a câstigat Premiul Hugo si Premiul Locus pentru Iadul e acolo unde nu exista Dumnezeu (Hell is the absence of God), înca o data Premiul Nebula si Premiul Hugo, în 2007, pentru Negutatorul si poarta Alchimistului (The Merchant and the Alchemist's Gate). Ted Chiang are, pâna în prezent, un singur volum publicat: Povestea vietii tale care cuprinde opt dintre povestirile sale. Ciclul de viata al fiintelor virtuale (Lifecycle of Software Objects) este nominalizata pentru 2011 la Premiul Hugo la categoria cea mai buna nuveleta.

Un comentariu:

Enache Alexandra spunea...

Coperta acestei carti ma duce cu gandul la filmul "Arrival". Cred ca este foarte plina de mister, suspans si concepte asupra unor noi lumi.