luni, 8 septembrie 2014

Recenzie Hotul fulgerului (Percy Jackson şi Olimpienii #1) de Rick Riordan

Hotul fulgerului este primul volum din seria Percy Jackson si Olimpienii de Rick Riordan.

Percy (Perseus) Jackson este la prima vedere un pusti obisnuit din America zilelor noastre. Dar cand aflam ca cel mai bun prieten al lui este un satir, ca pixul banal din buzunar se transforma, la nevoie, intr-o sabie de bronz celest si ca tatal sau este Poseidon, puternicul zeu al marii, povestea incepe deja sa devina fascinanta. Aflat in tabara de antrenament a semizeilor, Percy primeste misiunea de a recupera fulgerul lui Zeus, furat de un misterios personaj care vrea sa distruga Olimpul.

Semizei, centauri, satiri se lupta cu Meduza, Procust, Furiile din Tartar si tot felul de monstrii mitologici intr-o cursa contracronometru pentru a descoperi hotul si a impiedica un conflict nimicitor intre zeii olimpieni.

Multumesc editurii Art pentru acest volum incantator si pentru tot sprijinul acordat. Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul editurii Art.

RECENZIE.
Inca din copilarie, Percy a trecut prin tot felul de intamplari stranii si infricosatoare pe care nimeni nu si le poate explica. De parca nu ar fi suficient faptul ca Percy pare cel mai ghinionist si nefericit baiat din lume, mai sufera si de dislexie si deficit de atentie, afectiuni care il transforma in victima preferata a colegilor rautaciosi si a profesorilor care il considera responsabil de toate problemele din scoala.
Totul se schimba in ziua in care Percy descopera adevarul despre descendenta sa si despre secretul pe care mama lui l-a ascuns intreaga viata. Vanat de monstrii dornici de razbunare, neajutorat si speriat, Percy este fortat sa se refugieze in Tabara Semizeilor, singurul loc in care ar putea fi in siguranta.
Dar odata ajuns acolo, Percy isi da seama ca lumea nu este deloc cum credea el si ca ascunsi printre umbre se afla zeii mitologici pe care el ii credea doar simple legende. Decis sa-si salveze mama rapita, Percy hotareste sa porneasca in cea mai periculoasa aventura, in cautarea fulgerui lui Zeus, pe care este acuzat ca l-a furat.
Percy este genul de baiat cu care empatizezi de la bun inceput. Bantuit de amintiri bizare pe care nu si le poate explica, chinuit de afectiunile de care sufera, neinteles si singuratic, Percy se straduieste sa treaca de fiecare zi fara a fi invinuit de o noua catastrofa.
Percy nu este un erou, nu este cel mai puternic sau inteligent baiat, este un adolescent obisnuit, care descopera ca descendenta sa il transforma intr-un baiat sortit sa-i infrunte pe cei mai infricosatori si periculosi monstri. Coplesit de responsabilitatile care ii sunt impuse si de sentimentul de vinovatie pentru disparitia mamei sale, Percy incearca cu disperare sa se achite de misiunea pe care trebuie sa o indeplineasca si sa opreasca razboiul dintre zei.
Chiar daca uneori pare aproape imposibil sa supravietuiasca sau sa finalizeze calatoria in care a pornit, inainte de a fi prea tarziu, Percy lupta cu incapatanare si refuza sa se dea batut in fata creaturilor care il vaneaza si a zeilor care vor sa-l distruga.
Curajos, loial, stapan pe sine si perseverent, Percy dovedeste de-a lungul volumului ca puterea unui erou nu sta in abilitatile supranaturale ale acestuia, ci in trasaturile care-l definesc ca om si in aliatii care il sustin in incercarile sale.
Personajele secundare sunt minunat portretizate. Annabeth, fiica zeitei Atena, este inteligenta si un strateg iscusit, satirul Grover este loial si sincer, iar semizeii din Tabara sunt adolescenti puternici si curajosi, care-si accepta cu stoicism destinul si care infrunta fiecare provocare si pericol fara sa ezite.
Lumea creata de autor este fascinanta si totodata terifianta. Cu toate ca zeii s-au adaptat lumii moderne in care traiesc, rivalitatile meschine si razbunarile brutale intalnite in legende continua sa-i caracterizeze. Fiecare monstru si creatura nefireasca pe care protagonistii o intalnesc ascunde un trecut cutremurator, o poveste infioratoare despre o greseala pedepsita cu un blestem, despre un zeu nemilos, manat de rautate sau gelozie. 
Mitologia greaca, magia, misterele si aventurile transforma Hotul fulgerului intr-o lectura captivanta si palpitanta, de care cititorii cu greu se vor desprinde.

22 de comentarii:

Simina spunea...

Din nou, am vazut doar filmul acestei carti si, in fine, al doilea film din serie care este echivalentul celui de-al doilea volum. La inceput nu mi-a placut, dar pe parcurs am inteles despre ce este vorba si m-am familiarizat cu povestea, iar in final mi-a facut placere sa-l urmaresc.
Chiar mi-ar placea sa citesc aceasta carte avand in vedere ca implica elemente mitologice, grecesti care in copilarie m-au fascinat(mai ales filmul animat "Hercule") si m-au introdus cum trebuie in lumea schitatului/desenatului.

Pufuleț spunea...

Am imprumutat cartea de la biblioteca, sper sa fac rost de ea curand. Mi-a placut foarte mult. Filmul planuiesc sa-l vad curand.
Te tuc!

alexa ioana spunea...

imi place mitologia greaca, dar din pacate n-am mai citit nimic de genul de cand eram mica

Lupu Diana spunea...

Nu am vazut filmul si nu am citit nici cartile, dar in ultima perioada am dat de cateva recenzii ale acestei carti si observ ca este foarte iubita. Ma gandesc sa o citesc si eu, dar ma cam tem ca nu o sa-mi placa din moment ce nu prea este genul meu.

alexa ioana spunea...

stiu ce spui, Diana. nici eu nu ma omor dupa acest gen de carte, dar oricum ar fi, mitologia greaca este interesanta. unde mai puni ca avem si mistere si actiune cat cuprinde :D

Pufuleț spunea...

Diana, eu ti-o recomand, sa stii ca nu e de copii (in special). Ar trebui sa-i dai o sansa!

Lupu Diana spunea...

Mi-a mai recomandat-o o prietena si am destul de mare incredere in gusturile ei si ale tale, Pufulet, asa ca o iau serios in considerare :*

Simina spunea...

@Pufulet, tu spui ca acesta carte nu este pentru copii, ai eu cred la fel. Insa sunt oameni(care ma deranjeaza) care considera cartile de copii(chiar daca unele nu sunt de copii) ca nu sunt suficient de bune pentru ei pentru a le citii, ceea ce mie mi se pare o prostie. Am intalnit adolescenti care azi citesc o carte YA, iar maine ii vezi cu carti erotice in mana si comenteaza la adresa cartilor care par pentru copii si ca nu-s de nasul lor. Dar acum, sincer vorbind, daca totusi consideri ca tu trebuie sa citesti doar carti care iti sunt adecvate varstei, de ce citesti erotice?
Mie imi plac cartile pentru copii, chiar daca am 18 ani. Imi plac cartile indiferent pentru ce varsta sunt propuse atata timp cat imi starnesc interesul. Si nu cred ca sunt in masura sa critic o carte doar pentru ca este copilareasca si sa-l iau pe autor in barca cu ea.
In fine, vroiam sa spun ca-mi plac cartile in acest gen si ca unele persoane judeca prea asupru o carte pe care nu au citit-o si cred ca este puerila.

Pufuleț spunea...

Emily (sper ca nu ai inteles gresit ce voiam sa spun, cred ca am inteles gresit ce voiai tu sa spui), eu am zis ca nu e neaparat pt copii, deoarece am avut o amica care se plangea ca ea nu citeste carti ca Percy ca sunt pt copii (asta e categoria de varsta scris pe site), ca ea e prea matura pt asa ceva... Pana cand am obligat-o si a zis ca nu o sa mai judece o carte dupa categoria de varsta.
Si sunt de acord cu tine la faza cu adolescentii, eu nu prea inteleg de ce fac asta/asa, da mna.

Unknown spunea...

Am vazut cele doua filme dar n-am avut ocazia sa citesc cartile.Filmele au fost destul de bune dar nu citesc daca am vazut filmul,chiar daca stiu ca nu totul este precum in carte.Daca imi place subiectul iar ecranizarea fost buna le citesc.

Pufuleț spunea...

Diana rafazza, cum i-am spus si Dianei Lupu, CITESTE CARTEA, E SUPERBA! As vrea sa o am in biblioteca, dar o sa mai astept putin.

Lupu Diana spunea...

@Emily, adolescentii, in special, citesc carti erotice si nu citesc carti pentru copii pentru ca nimeni nu vrea sa para mai mic de cat e. Ce vreau eu sa spun e ca majoritatea va alege cartile care le vor face sa para mai intelectuali si mai sofisticati, chiar daca cartile erotice nu prea reusesc sa faca asta, dar mna...
Si mie imi plac cartile pentru copii, mi se par super tari, ati incercat Magazinul de sinucideri sau Mostenirea ucigasa??? Sunt super tari <3

alexa ioana spunea...

@Diana, eu vreau sa citesc Magazinul de sinucideri. am auzit ca este foarte amuzanta, dar si genul de carte din care ai ce invata

Simina spunea...

@Pufulet, eu vroiam sa spun ca sunt de acord cu tine, numai ca m-am extins in cuvinte.
@Diana, oh, Doamne!! Si eu am citit aceste doua carti si mi-au placut la nebunie. Si am gasit pe Goodreads niste carti scrise de Ellen Potter(nume real, nu judecati gresit) care seamana un pic cu "Mostenirea ucigasa", una dintre ele se numeste "The kneebone boy". Mi-ar placea sa apara si la noi in tara cartea sau macar s-o citesc in engleza ar fii ceva.

Lupu Diana spunea...

@Ioana (sau sa-ti spun alexa?) sa o citesti, e foarte buna
@Sper sa apara si la noi, ar fi super! Acuma apar mai mult carti YA si fantasy, dar imi plac tare mult si astea mai "jucause" ca sa spun asa :))

Simina spunea...

@Diana, la editura Corint stiu ca este o carte "Emily the strange", tot in genul "jucaus" care am citit-o si m-a amuzat foarte tare. Mai sunt si cartile cu Aramita Nalucila care mi-au placut foarte mult, insa editura nu a mai continuat publicare celorlalte carti.

Lupu Diana spunea...

Hmm, nu am auzit de ele, dar daca spui ca sunt in acelasi stil trebuie sa le incerc <3

Pufuleț spunea...

Am auzit de Emily, am vazut-o si la biblioteca, sper sa merg curand sa o iau, parea draguta. Ceva mai "jucaus" recomand Doamna Peregrine, mie mi-a placut muuuult.

Lupu Diana spunea...

La biblioteca de la mine nu prea sunt carti "noi", mai mult clasice. :(

Simina spunea...

@Pufulet, cartea "Doamna Peregrine" vreau si eu s-o citesc! Cum ti s-a parut? Adica stiu ca ti-a placut, dar cum?

Unknown spunea...

:o nu stiam ca este film, mersiii. Foarte draguta carte, am citit-o la inceputul clasei a 9-a si mi-a placut pentru ca m-a lasat sa ma joc cu imaginatia foarte mult.

Unknown spunea...

Stiu cartea,am vazut filmul. Nu am cartea asta,am celelalte 3. As vrea sa o iau pe asta dar nu vreau de pe internet. Vreau de la librarie,dar nu stiu daca se mai gaseste volumul 1,in Bacau. Ca tot vorbim despre carti de copii si adolescenti,am mai aparut o serie despre Egipt, Cronicile Familiei Kane, am citit-o si e superba! O ador! <3 Exact acelasi stil, doar ca e din perspectiva a doi copii care isi relateaza intamplarile printr-o inregistrare audio. Cat despre adolescenti care citesc carti YA sau +18, am o parere foarte proasta. Consider ca trebuie sa iti traiesti varsta ta asa cum e,copilaria sa fie copilarie,adolescenta sa fie adolescenta si maturitatea maturitate.
Parerea mea.
Si nu, nu e carte de copii. Daca vreti carte de copii, atunci gasiti Micutul Nicholas tot de la editura Art, Arthur, care e cam de 8-11 ani, cam asa.
Percy as vedea-o citind-o cei de 12-16 ani, cam asa.
Tot venind vorba de carti "jucause" pentru copii-adolescenti,mi-am adus aminte de Insemnarile unei pustoaice. E scrisa sub forma de jurnal, are data zilei trecuta pe pagina si este plina cu benzi desenate la care razi cu lacrimi. Se gaseste tot de la editura Art, Arthur si as vedea-o citind-o cam pentru fete de 12-16 ani. Varianta pentru baieti, prima aparuta, Jurnalul unui pusti, este tot de la editura Art, Arthur si as vedea-o citind-o tot baieti de 12-16 ani, sa zicem.
Alte carti super faine nu mai stiu. As vrea sa-mi iau primul volum din seria aia,Instrumente mortale,iar in rest peace. :))