sâmbătă, 30 august 2014

Recenzie Jumătatea Rea (Half Life #1) de Sally Green

E pe jumătate Vrăjitor Alb, pe jumătate Vrăjitor Negru. Mama lui a fost vindecătoare, tatăl lui e un ucigaş. Nimeni nu-l vrea. Toţi îl vânează.

În Anglia zilelor noastre, vrăjitorii trăiesc la un loc cu oamenii: Vrăjitorii Albi, care sunt buni; Vrăjitorii Negri, care sunt răi; şi Nathan, în vârstă de şaisprezece ani, fiul unei Vrăjitoare Albe şi al celui mai temut Vrăjitor Negru.
Ţinut captiv într-o cuşcă, Nathan trebuie să scape înainte să împlinească şaptesprezece ani, când va primi trei daruri de la tatăl său şi va deveni el însuşi vrăjitor, iar dacă va greşi, va muri.
Încercarea lui Nathan de a-şi găsi tatăl devine o luptă crâncenă pentru supravieţuire, cu provocări la tot pasul şi în care binele şi răul se dovedesc mult mai complicate decât şi-ar fi imaginat.

Daca v-a atras atentia acest volum si doriti sa-l cititi, il puteti achizitiona de pe site-ul librariei online Libris. Pe site-ul librariei online Libris puteti gasi carti din toate genurile literare, inclusiv carti in limba engleza.
Multumesc librariei online Libris pentru acest volum si pentru tot sprijinul acordat.


RECENZIE.
Jumatatea Rea este povestea unui baiat caruia nu i s-a dat niciodata vreo sansa. Baiatul de care toata lumea incerca sa stea cat mai departe, baiatul caruia i s-a spus intreaga viata ca e malefic si blestemat, baiatul urât de cei care ar trebui sa-l protejeze si sa-l sustina.
Actiunea volumului este plasata intr-o lume in care vrajitorii traiesc printre oameni, ascunzandu-si puterea si purtand de sute de ani razboaie intre ei. Vrajitorii Albi, sprijiniti de nemilosii si brutalii Vanatori, ii intemniteaza si ii ucid pe Vrajitorii Negri pe care ii considera periculosi si rai.
In acesta lume, Nathan, un baietel nascut dintr-o Vrajitoare Alba si un Vrajitor Negru, incearca sa supravietuiasca si sa fie acceptat de cei asemenea lui. Sufocat de o societate hotarata sa-l pedepseasca pentru ca este diferit, discriminat si silit sa se supuna Consiliului care ii vaneaza tatal si sa respecte regulile drastice impuse de acestia, Nathan se straduieste sa-si gasesca locul intr-o lume neinduratoare, decisa sa-l considere responsabil de crimele infaptuite de tatal sau.
Nathan este un personaj de care ne atasam cu usurinta de la inceput. Captiv intr-o cusca, brutalizat si torturat de cei care l-au intemnitat, Nathan se lupta sa treaca de fiecare zi si sa-si pastreze speranta ca va reusi sa evadeze.
Incetul cu incetul, patrundem in trecutul lui Nathan si descoperim copilasul inocent, vulnerabil si introvertit, care indura cu lacrimi in ochi acuzele si rautatile surorii mai mari. De-a lungul capitolelor, pe masura ce Nathan creste, ne sunt dezvaluite intamplarile tulburatoare prin care trece acesta si modul in care este tratat de cei din jur. Protejat si iubit de bunica sa, de sora sa Deborah si de fratele sau, Arran, dar ostracizat de sora sa mai mare, de colegi si de ceilalti Vrajitori Albi, Nathan trece cu greu de fiecare zi. Inconjurat de prejudecati si nedreptate, chinuit si fortat sa infrunte abuzurile vrajitorilor din comunitatea sa, Nathan impresioneaza si induioseaza prin maturitatea cu care indura cruzimea celor din jur, pastrandu-si umanitatea si compasiunea in ciuda suferintei prin care trece.
Chiar daca uneori isi pierde cumpatul, chiar daca uneori raspunde cu violenta la brutalitatea atacatorilor sai, Nathan este un personaj pe care iti este imposibil sa-l invinuiesti atunci cand greseste.
Modul in care Nathan incearca sa-si controleze emotiile, disperarea cu care incearca sa nu se lase coplesit de sentimente, faptul ca-si calculeaza fiecare miscare si evalueaza cu raceala fiecare intamplare prin care trece, ne dezvaluie cat de puternic devine acesta, cat de bine isi cunoaste dusmanii si cat de mult se schimba in partea a doua a volumului.
Cu toate ca in mijlocul momentelor nesfarsite de suferinta, se strecoara clipe pline de tandrete si blandete, momente scurte de fericire in care intunericul care pare sa-l copleseasca pe Nathan este spulberat de iubirea pe care i-o poarta Arran, bunica si sora sa, aceste clipe sunt mult prea scurte in comparatie cu tot raul pe care il indura protagonistul de-a lungul volumului.
Am apreciat faptul ca in oceanul de deznadejde si durere, autoarea introduce o povestea de dragoste inocenta si fermecatoare, care m-a emotionat si m-a facut sa sper ca Nathan isi va gasi linistea alaturi de Annalise, tanara Vrajitoare Alba care refuza sa se lase indepartata de baiatul singuratic si timid pe care il iubeste din copilarie.
Un volum emotionant, socant, violent si dramatic, Jumatatea Rea este o lectura tulburatoare si melancolica despre speranta si puterea de a nu renunta niciodata la lupta indiferent cat de necrutatoare este soarta.

3 comentarii:

Lupu Diana spunea...

Vreau de mult sa citesc cartea asta, inca dinainte sa apara si la noi, nici nu stiu ce m-a oprit pana acum :D
Frumoasa recenzie! >:D<

Simina spunea...

Demult timp astept sa citesc aceasta carte. Am citit recenzii privitoare la acesta carte si majoritatea sunt pozitive.
Din descriere si opiniile oamenilor care au citit-o imi dau seama ca este o carte psihologica si ca incearca sa se arate partea mai putin frumoasa a omului, chiar s-o accentueze aratand ca nu intotdeauna persoanele in alb, care arata ca reprezint dreptatea, sunt bune, din contra arata ca sunt mai rele decat raufacatorii.

Anonim spunea...

Mulțumesc de recenzie.