luni, 29 octombrie 2012

Recenzie Darul (Cele Sapte Regate #1) de Kristin Cashore


Katsa putea să ucidă un om de când avea opt ani, ea este un graceling, unul dintre puţinii oameni născuţi în ţara ei cu un dar extrem, al ei fiind acela de a ucide.
Ca nepoată a regelui ea ar putea să trăiască o viaţă plină de privilegii, dar, din pricina talentului ei, este nevoită să lucreze pentru rege.

Când îl întâlneşte pentru prima data pe prinţul Po, al cărui dar erau tehnicile de luptă, Katsa nu bănuieşte că viaţa ei e pe cale să se schimbe. Nu bănuieşte nici că se va împrieteni cu Po. Şi nu bănuieşte nici că va afla adevărul despre darul ei sau adevărul despre un teribil secret, ascuns în depărtări,un secret care ar putea distruge toate cele şapte regate doar prin cuvinte.

RECENZIE.
Din ziua in care Katsa a descoperit ca este un graceling si ca darul ei este acela de a ucide, unchiul ei, regele din Middluns, a obligat-o sa se antreneze si sa lucreze in slujba regatului sau.
Trimisa in misiuni violente de pedepsire a dusmanilor regelui, Katsa a devenit cunoscuta si temuta in toate cele Sapte Regate pentru darul si priceperea ei in lupta. Cu toate acestea, intotdeauna i-a fost greu sa duca la indeplinire ordinele unchiului ei si sa accepte sa ucida la comanda sa.
Incercand sa lupte impotriva nedreptatilor infaptuite pe teritoriul celor Sapte Regate, Katsa formeaza cu sprijinul varului ei Raffin, al lordului Giddon si al conducatorului spionilor regelui, Oll, o grupare secreta numita Consiuliul, ale carei misiuni sunt ascunse de rege si de spionii acestuia.
Cand, in timpul unei misiuni de salvare a tatalui regelui Ror, care a fost rapit de un dusman misterios, Katsa intalneste un alt graceling, inzestrat cu talent in lupta, aceasta se teme ca unchiul ei va afla adevarul despre incursiunile ei secrete in celelalte regate. Spre surprinderea ei, Katsa descopera ca gracelingul este nimeni altul decat printul Po, fiul regelui Ror, venit in cautarea bunicului sau.
Curand Katsa si Po, uniti de darurile lor unice, nevoia de a face dreptate si atractia puternica dintre ei, pornesc intr-o calatorie prin cele Sapre Regate decisi sa descopere adevaratul motiv din spatele rapirii batranului lienid si secretul inspaimantator al regelui Leck.
Darul a fost unul dintre cele mai originale volume pe care le-am citit, de la abilitatile fascinante pe care le detineau inzestratii, la culoarea diferita a ochilor lor, care-i diferentia de ceilalti oameni, pana la modul in care conducatorii regatelor se temeau de ei, dar totodata ii explotau si se foloseau de darurile lor in propriul interes.
Katsa este un personaj incredibil. Puternica si inteligenta, uraste darul care o transforma intr-o ucigasa, este ingrozita ca isi va pierde controlul asupra puterii pe care o detine si isi doreste mai presus de orice sa fie libera, departe de influenta si ordinele unchiului ei. Katsa descopera, datorita lui Po, rabdarii si tandretei lui, ca darul ei este o binecuvantare, care o ajuta sa supravietuiasca, sa depaseasca obstacole pe care le infrunta, sa ii protejeze pe cei dragi si sa se opuna celui mai periculos dusman al Regatului.
Po este un personaj puternic, curajos, loial si sincer, care ii este alaturi Katsei, o intelege si ii ofera liberatatea de care are nevoie. Seducator si misterios se apropie treptat de Katsa, devenind din luptatorul care este o provocare pentru darul ei, un prieten in care poate avea incredere si care o completeaza.
Fermecator si palpitant, Darul este un volum de care cu greu te poti desprinde, care imbina magia, secretele si tradarile intr-o lectura captivanta, romantica si intunecata.

2 comentarii:

Cristina Criss spunea...

I-ai dat un punctaj bun cartii, inseamna ca este o carte ce merita citita. Pe mine nu m-a atras coperta la ea, desi povestea mi se parea buna. Insa nu merge de multe ori la mine zicala "nu judeca o carte dupa coperta" eu uneori judec cartile dupa coperta si recunosc ca ma influenteaza in mare parte. :-" Dar acum datorita recenziei se afla pe lista mea de carti si sper sa o citesc.

Madalina spunea...

Ma bucur ca recenzia mea te-a convins sa-i dai o sansa acestei carti :). E foarte interesanta si diferita de tot ceea ce am citit pana acum.